2020 yılı itibariyle ve pandemi sonrasında aile sağlığı merkezleri, sağlıklı ve hasta bireylerin sıkça uğradığı merkezler haline gelmiş durumda. Haliyle aile hekimlerinin iş yükü artmakta ve çok çeşitli hasta gruplarına bakmaktalar. İnsanlar çok farklı şikayetler için aile sağlığı merkezlerine gelip ilgili branşlara yönlendiriliyorlar. Peki aile hekimi hangi hastalıklara bakar? Şimdi detaylıca irdeleyelim.
Genel olarak özetleyecek olursak aile hekimliği birçok şikayet için ilk başvuru noktası olmalıdır. En sık olarak karşıma çıkan öksürük, nefes darlığı, ateş, üşüme , titreme, karın ağrısı, yan ağrısı, sırt ağrısı, göğüs ağrısı, kas ağrısı, idrar yaparken ağrı, sızı, yanma, kötü koku, ellerde ayaklarda kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi birçok şikayetiniz için sizde aile hekiminize başvurabilirsiniz.

Bu tip şikayetler için aile hekiminiz sizi muayene edecek, tahlil ve tetkik edecek. Buna göre tedavisini başlayacak ve gerekli görürse uzman bir hekime sevk edecektir. Bunlar dışında koruyucu sağlık hizmetleri de sunan aile hekimleri aşılama faaliyetleri ile birçok hastalığın başlangıç göstermesinin önüne geçmiş olmaktadırlar.
Aile hekiminin baktığı hastalıkları sıralamak istersek bunu bu yazıya sığdıramayacağımızı belirtmek isterim 🙂 Bu nedenle aklınıza takılan bir şikayet ya da hastalık varsa alt tarafta yer alan yorum bölümüne yazarsanız kısa süre içinde cevaplamaya çalışacağım.
(Bu yazı ilk defa 30 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 19 Ekim 2020 tarihinde güncellenmiştir.)
Merhaba iyi günler kabızlık için aile hekimine gitsem aile hekimi bakar mi
Merhaba hocam sürekli vücudum kaşınıyor bir kaç sene önce gittiğimde cilt kuruluğu diyip ilaç vermişti şimdi aile hekimine gitsem bakar mı? Birde bu tio durumlarda kan tahlili yapılıyor mu?
Çene kemiğimden ses geliyor aile hekimim bakar mı?
Merhaba cildimde sivilce ve lekelenmeler oluştu sivilce izleri kalıcı oluyor zor geçiyor ve siyah nokta olusumuda var covid hastalığından dolayı hastanelerde randevu yok sağlık ocagindaki hekimime gitsem yardımcı olur mu
Merhaba.Kafamda kepek var.Çok kaşınıyor.Devlet hastanesi için cildiyeden randevu alacaktım ama olmadığı için alamadım.Bu yüzden aile hekimime gitmeyi düşünüyorum.Bu konu için aile hekimime gitmem doğru mu?(Kepekli kafa)
Merhabalar ben bir aksilik yaşadım sol el Orta parmağımın tırnağı çok kötü kırıldı bugün ikinci günün parmağımı bükerken zorlanıyorum acaba aile hekimi bakarmı
Merhabalar Rabia Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Sert bir darbe aldıysa mutlaka röntgen filmi çektirilmesi de gerekebilir. Tırnağınızın durumunu en kötü ihtimalde herhangi bir sağlık prosfesyoneline mutlaka gösteriniz. Bu tip konularda görmeden birşey söylemek mümkün olmamaktadır.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhaba benim cocuklarımın basagrısı kusma burun kanamaları oluyor bi çözüm bulunamadı arastırdıgım kadarıyla tansiyon olabilir aile hekimi çocuk tansiyonu ölçermi
Merhabalar Esin Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Aile hekiminiz çocuk tansiyonunu ölçebilir ancak bu durum için bir hekime muayene ettirmeniz saha faydalı olacaktır.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
aile hekimi derimdeki lekeye bakabilirmi hızlı dönüş yaparsınız sevinirim teşekkürler şimdiden.
Merhabalar Kadir Bey, öncelikle geçmiş olsun.
Derinizdeki lekeye bakabilir tabi ancak lekenin cinsine veya türüne göre her tedaviyi başlayamayabilir. Cildiye hekimine görünmenizi isteyebilir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhabalar
Korunma yöntemleri için sağlık ocağına gidebiliyor muyuz ilaç yada daha farklı yöntemler için
Merhabalar Selda Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Aile sağlığı merkezlerinde aile hekiminize giderek korunma yöntemleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Aile hekiminiz sağlık bakanlığının ücretsiz olarak sunduğu korunma haplarını size ulaştırabilir ya da taleplerinize ve sağlık durumunuza göre diğer korunma yöntemlerine başlayabilir. Spiral gibi özel korunma yöntemleri için kadın doğum bölümüne sevk edebilir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Teşekkürler bilgi için
Rica ederim.
Aile hekimi yüzümdeki sivilcelere bakar mı?
Merhabalar Ruken Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Aile hekiminiz yüzünüzdeki sivilcelere bakacaktır. Hatta ilk olarak aile hekiminize gitmeniz isabetli bir karar olacaktır. Genellikle sivilcelerin durumuna göre sadece krem ya da krem ve oral yolla kullanılan haplardan verecektir. Eğer bu iki tedavi şekliyle çözüm bulunamazsa cildiye doktoruna yönlendirecektir. Tedavinle ilgili aklına takılan bir şey olursa bana buradan yazabilirsin. Ayrıca akne vulgaris yani sivilce ile ilgili şu yazıma da göz gezdirebilirsin.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
İyi günler ben midemde bir ağrıyla uyandım sabah, boğazımda da hafif bir gidiklanma var sürekli bunun sebebi ne olabilir.sabah işe de gidemedim bu sebeple rapor yazilabilirmi
Merhabalar Büşra Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Bahsettiğiniz şikayetler gastroözafagial sistemde ortaya çıkan bazı patolojik durumlar neticesinde ortaya çıkmış olabilir. Bunun tespit edilebilmesi için aile hekiminize başvurun veya bir gastroenterologa görünün. Midenizdeki ağrıyı hekiminize iletin. Muayenesi sonrası uygun görürse istirahat raporunuzu verecektir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhabalar aile.hekime göğüste kitleye bakar mı
Aile hekimim yeni dogan kizima bunudami benim ustume yazmislar gibi bisey demis esim ve abim goturdu kizimi cok canim sikildi biz bu aile aile hekimini sikayet ettim ama siz orda yoksunuz diye kabul etmediler 182 aradigimda ne yapmaliyim
Merhabalar Özcan Bey . Öncelikle geçmiş olsun.
Bu tip durumlar için hekiminizden şikayetçi iseniz 184’ü arayarak durumu izah edebilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Aile hekimleri cinsel isteksixlige bakarmi ilac yazarmi
Merhabalar Elif Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Aile hekiminize bu sorununuz için muayene olmaya gidebilirsiniz. Hekiminiz muayene sonrasında size uygun branşa yönlendirecektir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Aile hekimligi kanser taraması yaparlar mı..?
Merhabalar Sevcan Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Önceden planlanmış bir şekilde belirli taramalar belirli zamanlarda yapılmaktadır. Detaylı bilgiyi bağlı olduğunuz aile hekimliği biriminden alabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
aile hekimi pansuman yapar mi? burada henuz hemsire gelmemis, ve hekim anim pansuman benim isim degil diyor.. elimden ameliyat oldum, dikisler alinana kadar(15gun sonra), iki gunde bir pansuman yaptirmam gerek.
Merhabalar Naz Hanım,öncelikle geçmiş olsun.
Aile hekimlerinin olduğu sağlık ocaklarında normal şartlar altında pansuman yapılması gerekir ancak çeşitli aksilikler olmuş olabilir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.