Aile Hekimi Değiştirme Nasıl Yapılır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Aile hekimi değiştirme konusuna geçmeden önce bazı bilgiler verelim. Geçtiğimiz yıllarda hizmete giren aile hekimliği uygulaması, eskiden sağlık ocağı olarak adlandırılan ve her mahalle yerleşiminde bir şubesi yer alan resmi sağlık kurumları içinde; ikamet adresine dayalı olarak, her vatandaş ve ailesi için bir doktorun görevlendirilmekte olduğu sistemi ifade etmektedir.

Özellikle her hasta ile sürekli olarak aynı hekimin ilgilenmekte olması, hastaların her türlü sağlık problemlerinin, kronik rahatsızlıklarının ve hatta yeni doğmuş olan bebeklerin aşı takvimlerinin dahi sistemli bir şekilde takip edilmesi gibi sayısız fayda sağlamış olmaktadır.

aile hekimi degistirme işlemi nasil yapilir
Aile hekimi değiştirme işlemi nasıl yapılır ile ilişkili görsel.

Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?

Aile hekimi değiştirme işlemi, aslında aile hekimi kayıt işlemi ile benzerlik göstermektedir. Aile hekimini değiştirmek istemem nedeni, sıklıkla adres değişikliği gibi harici sebepler olmak ile birlikte; mevcut aile hekiminden memnuniyet duyulmaması da diğer bir değiştirme nedenini meydana getirmektedir.

Söz konusu talep doğrultusunda, yapılması gereken ve kayıt işlemi ile benzerlik gösterdiğini belirtmiş olduğumuz işleyiş hakkında bilgi vermeden önce; kayıt işlemi hakkında bilgi vermek daha uygun olacaktır.

Aile Hekimim Yok, Nasıl Kayıt Olabilirim?

Öncelikle sistem üzerinde, herhangi bir aile hekimi için kayıtlı olup olmadığınızı öğrenmeniz gerekmektedir. Yapılması gereken işlem, son derece basittir. E-Devlet sistemine giriş yaparak, Sağlık Bakanlığı sekmesi üzerinden; bir aile hekiminin tarafınıza atanıp atanmadığını saniyeler içinde öğrenebilmek mümkün olmaktadır.

Eğer herhangi bir aile hekimi bilgisi, sistem üzerinde yer almıyor ise yapılması gereken ilk iş; bir dilekçe doldurmak sureti ile durumu bildirmek ve aile hekimi talebinde bulunmak olacaktır. Bunun için de en yakın aile sağlığı merkezine, toplum sağlığı merkezine gitmek ve söz konusu dilekçeyi hazır olarak teslim almak gerekmektedir.

Hemen doldurabileceğiniz dilekçeyi, yine aynı kuruma, anında teslim edebilir ve işleme alınmasını sağlayabilirsiniz. Birkaç gün sonra, aynı sistem üzerinden tekrar sorgulama yaptığınızda; tarafınıza bir aile hekimi atanmış olduğunu göreceksinizdir.

Mevcut Aile Hekimi İle İlgili Memnuniyetsizlik Var İse Nasıl Değiştirilir?

Aile hekimi uygulamasının öngördüğü üzere ikamet adresine dayalı olarak, kişilere en yakın olan aile sağlığı merkezi içindeki bir doktor görevlendirilmektedir. Ancak bu uygulama, bazı durumlara, vatandaşların aile hekimleri ile anlaşamaması ya da onlardan memnun olmaları gibi sonuçlar da doğurabilmektedir.

Bu durumda, ilgili vatandaşlar; tıpkı aile hekimi için başvuruda bulundukları gibi dilekçe vermek sureti ile mevcut aile hekimlerinin değiştirilmesini talep edebilmektedirler. Ancak bu işlem için ön şart olarak, söz konusu aile hekimine en az üç ay bağlı olarak kalmış bulunmaktır. Bu şartın altında yatan temel neden ise memnuniyetsizliğe neden olan düşünce yapısının, zaman içinde şartlara bağlı olarak değişebilme ihtimalinin bulunmasıdır.

Üç aylık süreyi doldurduktan sonra, isteyen vatandaşlar; aile sağlık merkezlerine başvuruda bulunarak, yine ilgili dilekçeleri doldurmak sureti ile talep ettikleri değişikliğin yapılmasını sağlayabilmektedirler.

Aile Hekimi Değiştirme Dilekçesi

Aile hekimini memnuniyetsizliğe dayalı olarak değiştirmek isteyen kişiler, söz konusu dilekçeyi hazır olarak aile sağlık merkezlerinden edinip hemen doldurabilmektedirler.

İlgili dilekçe, üç nüshadan meydana gelmektedir. Bu nüshalardan biri, aile hekimine; biri toplum sağlığı merkezine; diğeri ise başvuru yapan kişiye teslim edilmektedir. Bu dilekçelerin, aynı ay içinde işleme alınabilmesi için her ayın yirmisine kadar toplum sağlığı merkezlerine teslim edilmesi gerekmektedir.

Hekim onayı da alan dilekçeler, yine her ayın yirmi beşine dek merkeze gönderilmektedir. Aksi takdirde, söz konusu dilekçenin işleme alınma süreci, bir sonraki ay içinde gerçekleşebilmektedir. Eğer durumda bir problem gözlenmemekte ve her şey uygun görülmekte ise; bir sonraki ay başında, aile hekiminin değişiklik işlem süreci tamamlanmış olmaktadır. Söz konusu işlemin teyidi de yine aynı sistem üzerinden sorgulamak sureti ile sağlanabilmektedir.

İkamet Adresi Değişikliğinden Kaynaklanan Aile Hekimi Değişikliği

Mevcut ikamet adresinin değişikliğe uğraması da makul görülen bir aile hekimi değişikliği işlem talebini doğurmuş olmaktadır. Üstelik bu durumda, bağlı bulunulan aile hekimi ile üç ay bağlı kalmak ön koşulu da ortadan kalkmaktadır.

Adres değişikliği tamamen gerçekleştiği andan itibaren istenildiği zaman aile hekimi değişikliği talebinde bulunmak da hemen mümkün olmaktadır. Bunun için takip edilmesi gereken adımlar, yukarıda sıralanmakta olan adımlar ile tamamen aynı basamaklardan oluşmaktadır; yine son derece kolay ve hızlı bir şekilde sonuçlanabilmektedir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın