Aicardi Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Aicardi Sendromu Nedir?

Aicardi Sendromu, esas olarak beyni iki büyük parçaya bölen korpus kallozum adı verilen yapının etkilendiği genetik, konjenital bir bozukluktur. Yaklaşık olarak 150.000 bebekten bir tanesinde bu hastalık görülebilmektedir. X kromozomunda meydana gelen bir mutasyon kaynaklı oluşabileceği düşünülmektedir.

aicardi sendromu nedir
Aicardi sendomunun görülme sıklığı yaklaşık olarak 150.000 de 1 ‘dir.

Kadınlarda daha sık görülmekle beraber kleinfelter sendromu görülen erkeklerde gelişebilmektedir.

Aicardi Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Genellikle bebekler 5-6 aylık olunca tanı alabilen bir hastalıktır. İlk 3 ayda semptom ortaya çıkmazken ilk etapta nöbetler görülmeye başlanır.

aicardi sendromu

Nöbetlere kadar normal bebekelrden ayırt edilemezler. Sıklıkla görülen aicardi sendromu belirtileri şu şekildedir:

  • Hasta bireylerin gözleri etrafında sarımsı lekeler görülebilir.
  • Zihinsel bir takım problemler ve mental retardasyon ortaya çıkabilir.
  • Etkilenen bireylerde göz bozuklukları veyatamamen körlük durumları ortaya çıkabilir.
  • Yürüme ve denge ile ilgili sorunlar oluşabilir.
  • Çevreyle etkileşim sağlıklı birelere göre oldukça azalmıştır.
  • Bazı bireylerde yüz özellikleri tipiktir.
  • Ellerde şekil bozuklukları mevcuttur.
  • Bebeklik döneminde kas gelişimi yeterli seviyelerde olmadığı için zayıf ve güçsüz görünümde olabilirler.

Aicardi Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Prenatal ultrason ve manyetik rezonans inceleme bir takım bulguları ortaya çıkaracağından bizi teşhise yönlendirebilir. Oftalmolog tarafından detaylıca muayene edilen bireylerde kan tahlilleri ve ileri tetkikler yardımıyla aicardi sendromu tanısı konulur. Bu araştırmalar sırasında dandy walker sendromu, west sendromu veya MLS hastalığı gibi hastalıklarda ortaya çıkarılabilir.

Aicardi Sendromunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aicardi hastalığı tedavisi  pediatrik nöroloji veya epileptoloji, nöroşirürji, oftalmoloji, ortopedi, gastroenteroloji ve fizik tedavi gibi birtakım bilim dalları tarafından eş zamanlı olarak yürütülür. 2017 itibariyle aicardi sendromu tedavisi bulunamamıştır. Temel tedavi mekanizmamız hastada ortaya çıkan semptomları yok etmek ve oluşmasını engellemek üzerindedir.Hastalığın yönetimi oldukça önemlidir. Nöbetler için çeşitli anti epileptik ilaçlar kullanılabilir. Bu hastaların diyetleri mutlaka diyetisyen eşliğinde düzenlenmelidir. Ayrıca tedavi süresince pediatrik nöroloji tarafından takip edilmelidir. Daha sonra konuşma, etkileşme ve fizik tedavi çalışılabilir. Nöbetler devam ettikçe ileri cerrahi yöntemler düşünülebilir. Hemisferektomi veya kortikal rezeksiyon gibi beyin cerrahileri birçok aicardi sendromlu hastaya uygulanmıştır.

Aşağıda sizler için derlemiş olduğum aicardi sendromu resimleri bulunmaktadır :

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın