Agorafobi için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Agorafobi için Hangi Doktora Gidilir? Hangi Bölüm Bakar?

Agorafobi için hangi doktora gidilir konusuna geçmeden önce birkaç kısa bilgi verelim. Özellikle ülkemiz genelinde, toplum tarafından anlaşılamayan ya da yanlış anlaşılan bir panik bozukluğu türü olan agorafobi; tam anlamı ile açık hava korkusu olarak ifade edilmek ile birlikte, kalabalık insan kitlelerinin önüne çıkmak hususunda da insan psikolojisini olumsuz yönde etkilemekte ve bir takım kısıtlamalara yol açmaktadır. Görülme sıklığı konusunda, oldukça nadir rastlanmakta olan agorafobi; genel olarak açık alana çıkma değil, evden hiç çıkamamaya varan bir sonuçlar silsilesi doğurmaktadır.

agorafobi icin hangi doktora gidilir
Agorafobi için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Söz konusu etkiye yol açan temel faktör ise panik atak vb. panik bozukluğu türevlerinin görülmesi ihtimalinden dahi korkuya kapılan kimselerin, kaçmanın zor olacağı dış ortamlardan ya da hiç kendisine hiç yardım edilemeyeceğini düşündüğü durumlardan kaçınma dürtüsüdür. Bu da kişiyi eve kapanma sonucuna sürükleyebilmektedir. Bu konu ile ilgili olarak insanlar şu şekilde aramalar yapmaktadırlar:

  1. Agorafobi için hangi bölüme gitmem gerekir?
  2. Agorafobiye hangi bölüm bakar?

Şimdi bu sorulara cevap olacak şekilde agprafobi için hangi doktora gidilir konusuna açıklık getirelim.

Agorafobi Hastalığı İle Hangi Bölüm / Doktor İlgilenmektedir?

Tamamen psikolojik kökenli bir hastalık olan ve psikolojik çözüm gerektiren agorafobi için hastanelerin Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları (Psikiyatri) polikliniklerine başvurmak ve bir uzman psikiyatra muayene olmak gerekmektedir. Hemen sitemizde bulunan tüm psikiyatrik hastalıkları incelemek için tıklayınız.

Agorafobi Hastalarının Genel Olarak Bulunmaktan Korktukları Ortamlar

Agorafobi hastaları, öncelikli olarak; sinema, tiyatro, süper market, ibadethane ve alışveriş merkezleri gibi kalabalık mekânlardan uzak durmak zorunda kalmaktadırlar. Bu alanlara giremedikleri gibi, girdikleri takdirde de çıkış kapılarına yakın mesafede kalmayı tercih etmektedirler. Metro istasyonu, asansör, şehir içi ulaşım araçları, tünel, dar alanlar ve uzun kuyruklar gibi kapalı ve kaçılması zor ortamlar da agorafobi hastalarının en çok çekindikleri ortamlardan sayılmaktadır. Eğer buralarda bulunmak zorundalar ise de yanlarında mutlaka birini de bulundurmak ihtiyacı hissetmektedirler.

Köprü, trafik, uzun yol ve yine tünel gibi araç kullanma esnasında karşılaşılabilecek durumlardan da şiddetle kaçınmakta; üstelik bu gibi mekânlarda yolcu konumunda olmayı bile göze alamamaktadırlar. Çoğu agorafobi hastası için evden ayrılma durumunun da ciddi bir risk faktörü olarak görüldüğü bilinmekte, bazı durumlarda evden hiç çıkamam vakaları ile de karşılaşılabilmektedir. Yalnız başına kalmak ise en sık görülen ve her durum içinde kendisine yer bulan, en önemli korku etkeni olarak karşımıza çıkmaktadır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın