Adet Sancısı için Hangi Branşa Gidilmeli?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Adet dönemi kadınların hayatının normal bir parçası olması rağmen şiddetli sancı veya ağrı çekileceği anlamına gelmez. Tıpta bu regl sancısı ya da adet ağrısı durumu dismenore olarak tanımlanır. Regl sancısı çok şiddetli oluyorsa kadınlar bu durum katlanmak zorunda değiller. Bazen bu tip durumlar için bir doktora görünmek çok iyi fikir olabilir. Genelde 20 yaşın altındaki kadınlarda adet sanıcısı daha şiddetli geçme eğilimindedir. İstatistiksel olarak her 100 kadından 10 tanesinde regl ağrısı o kadar şiddetlidir ki ortalama 1 ile 3 gün boyunca günlük aktivitelerini yapamaz hale gelirler. Sıklıkla bu tip ağrılar yaşayan kadınlarda ilk doğumdan sonra adet ağrıları hafifleme gösterir. Şimdi bu yazımızda bahsettiğimiz sorunları yaşayan kadınların hangi bölüme başvurması gerektiğinden bahsedeceğim. O halde regl sancısı için hangi bölüme gidilir? (Kaynak No:1)

Genel Olarak Regl Ağrısına Bakış

Yetişkinliğe ilk adım olarak tanımlanan ve ergenlikten çıkma sürecinde vücudun verdiği doğal reaksiyonlardan biri olarak bilinen dismenore ya da adet sancısı, buluğ çağında meydana gelmektedir. 21 ila 28 günde bir tekrar eden regl kanamaları, beraberinde adet sancısı olarak da tanımlanan kasılmalara neden olur. Farklı yaş gruplarında olduğu gibi her kadında da farklı türde ve şiddette kendini gösterebilen adet sancısı, şiddeti konusunda olduğu kadar süresi ve evreleri bakımından da farklılık yaratabilmektedir.

Adet Sancisi icin hangi doktora gidilir
Adet sancısı ilerleyen yaş ve ilk doğumdan sonra azalma eğilimi gösterir.

Kasılmaların belirli periyotlarda ilerlemesi, sancıların ortalama sürenin dışına çıkmaması, kanamaların sağlıklı şekilde devam etmesi adet döneminin sağlıklı ve mümkün olduğunca az sancıyla geçmesini sağlar ve bu durum vücudun sağlıklı şekilde pis kanı attığını gösterir. Peki tüm bu süreçlerin sancılı geçmesi durumunda adet sancısına hangi bölüm bakar?

Adet Sancısı için Hangi Bölüme Gidilir?

En yaygın olan belirtilerin başında şiddetli ağrının geldiği adet döneminde kabızlık, hâlsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve hatta ishal gibi rahatsızlıklara rastlamak da mümkündür. En sık rastlanan reaksiyon ise vücudun belirli bölgelerinde şişlik meydana gelmesidir.

regl sancısına hangi branş bakar
Regl döneminde karın şişliği çok sık görülür. (Kaynak No:2)

Adet Sancısı ve Ağrısı için Gidilecek Bölüm

Söz konusu belirtiler normal ve sağlıklı olarak tanımlayabileceğiniz reaksiyonların dışında ise, adet sancısı için Kadın Hastalıkları bölümüne görünmeniz gerekir.

Metabolizmal yapı farkı nedeniyle adet sancısı, vücudun fonksiyonlarına bağlı olarak farklılık gösterebildiği gibi yaşam tarzı ve yaşam kalitesine göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle yıllık periyotta baz aldığınız takvimde mevcut adet sancısı ya da adet kanaması olağanın dışında ise, Kadın Hastalıkları bölümüne başvurmalısınız. Adet sancısı ve adet kanaması dışında söz konusu dönemin tarihlerinde sürekli farklılık saptamanız durumunda da ilgili bölüme başvurmalısınız.

Regl Sancısını Nasıl Hafifletiriz?

– Düzenli spor yapmak:
– Sporla birlikte yaşam kalitenize etkileyecek ve vücudunuzu zinde tutacak aktiviteler. Örnek: Masaj.
– Sağlıklı yaşam tarzını ve sürekliliği sağlamak
– Özellikle adet döneminde rahatlatıcı, gevşetici özellikleri bulunan bitki çayları içmek
– Gün içinde vücudunuzu rahatlatacak egzersizler yapmak
– Sigara ve alkol başta olmak üzere kötü alışkanlıklardan uzak durmak

Merak ettiklerinizi veya kendi durumunuzu alt tarafta bulunan yorum bölümüne yazarsanız sizin için en doğru olan yönlendirmeyi yapmaya çalışacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynakça:

  1. Period pain: Overview – InformedHealth.org – NCBI Bookshelf (nih.gov) Erişim Tarihi: 23.09.2021
  2. Why Symptoms of IBS During Your Period May Be Worse (verywellhealth.com) Erişim Tarihi: 23.09.2021

(Bu yazı ilk defa 14 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 23 Eylül 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Adet Sancısı için Hangi Branşa Gidilmeli?” üzerine 3 yorum

  1. Yaşım 35 bir çocuk annesiyim bekarlığımdan beri şiddetli sancılarım vardı ve hala devam ediyor kanamam da çok yoğun ve sürekli parçalar düşürüyorum bunun için doktora da çok gittim bu durum önemsenmeyip yollandım sürekli her ay işkence gibi 4.5.güne kadar devam ediyor hiç hormon tahlili yaptırmadım hic bir doktorda bakmadı ne yapmalıyım hocam bu durumdan dolayı çok bunaldım streste çok oluyor dayanamıyorum artık çaylarla ilaçlarla geçirmeye çalışıyorum yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
    • Merhabalar Sıla Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Adet sancınız çok şiddetli oluyorsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olmaya gidiniz. Tahlillerinize bakılıp muayeneniz sonlandırıldığında ne yapmanız gerektiği söylenecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın