Acil Servis Hangi Hastalıklara Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Acil Servis Hangi Hastalıklara Bakar? Neye Bakar?

Sağlık hizmetleri insanların kaliteli bir yaşam sürmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle ülkelerde sağlık sektörüne oldukça önem verilmekte ve böylelikle insanların yaşadığı sağlık sorunlarının en iyi şekilde tedavi edilmesi için imkanlar sunulmaktadır. Sağlık dendiğinde en önemli konulardan biri ise acil servislerdir. İnsanların ani yaşadığı sağlık sorunlarında hızlı bir şekilde müdahalenin gerçekleştirilebilmesi için her hastanede bulunan acil servis hangi hastalara bakar konusunda bilgi edinmeniz oldukça önemlidir.

acil servis hangi hastaliklara bakar
Acil servis hangi hastalıklara bakar ile ilişikili görsel.

Acil Servisi Baktığı Hastalar

Acil servislerde bakılmayan hasta diye bir durum söz konusu değildir. Acil servisin asıl amacı yaşanılan sağlık durumu karşısında kişinin hayati tehlikesinin olması, bir uzvunu kaybedebilir olması gibi nedenlerden dolayı alması gereken hizmettir. Ancak günümüzde sağlık sektörünün gelişmiş olması ile artık her türlü şikayete karşı acil servis kullanılabilmektedir.

Acil servisler ani gerçekleşen sağlık sorunlarının yanı sıra mesai saatleri dışında da birçok hastalığa bakmaktadır. Özellikle geceleri açık olan acil servislere insanlar yaşadıkları sağlık sorunlarının çözümü için gidebilmektedir. Bu nedenle hastanın öncelikle triyaj işlemleri yapılır ve daha sonrasında gerek görülen müdahaleler yapılır.

Acil servis hangi hastalara bakar konusunda anlık gerçekleşen her türlü sağlık sorununa, trafik kazaları sonucu oluşan yaralanmalara, acil hasta nakillerinde, can kurtarma ihtiyaçlarında, doğa felaketlerinde yararlanan kişilere öncelikle hizmet vermektedir.

Diğer yandan mesai saatleri dışında hastaneye gelen ve herhangi bir sağlık sorunu olan kişilere de acil servis hizmet vermektedir. Burada eğer acil müdahale gerekli ise gerekli olan bütün tanı ve tedavi işlemleri uygulanmaktadır. Yakın zamanda yürürlüğe giren yönetmeliğe göre de acil servislerde 11 branşta uzman doktor bulunması zorunlu hale gelmiştir. Dahiliye, kadın hastalıkları, genel cerrahi, KKB, çocuk hastalıkları, beyin cerrahi, ortopedi, nöroloji, reanimasyon ve anestezi ile aile hekimliği branşlarında uzman bulunmaktadır. Böylelikle özellikle mesai saatleri dışında da hastalar uzman doktorlar tarafından muayene edilebilmektedir.

Acil Servislerde Triyaj İşlemi Ne Demektir?

Acil servisler genel olarak yoğun servislerdir. Özellikle gece ve hafta sonu hastanelerin kapalı olması ile yoğunlukları daha da artmaktadır. Bu duruma karşı gelen bütün hastalarında durumları acil olamamaktadır. Gerçekten acil müdahaleye ihtiyacı olan hastaları belirlemek için triyaj işlemi yapılır. Triyaj kelimesinin anlamı sınıflandırmak veya ayırma işlemi demektir. Bu işlem sayesinde hastaların önem sırası belirlenir ve bu ayrıştırma sayesinde gerçekten acil müdahaleye ihtiyacı olan hastaların tespiti daha kolay olur.

112 Acil Servis Görevleri Nedir?

112 acil servis hayatımız için oldukça kritik anlarda önemli görev yapan bir acil servis birimidir. 112 acil servis hattı her zaman açık ve ücretiz olarak aranabilmektedir. Ülkemizin neresinde olursa olsun bu telefon numarasından acil durumlar için sağlık hizmeti talep edilebilmektedir.

112 acil servis acil sağlık durumlarında yerinde müdahale edebileceği gibi hastanın hızlı bir şekilde hastaneye sevkini de sağlar. Trafik kazası, yaralanma, kalp krizi, felç gibi ani hastalıklar gibi durumlarda iletilen yere intikal ederek gerekli sağlık işlemlerini ve sevk işlemlerini gerçekleştirirler. Hastaneler arasında çeşitli durumlarda hasta nakli gerçekleştirilmektedir. Bu gibi durumlarda da hastanın sağlıklı bir şekilde nakil işlemlerinin gerçekleştirilmesi için 112 acil servis ambulansları görev yapar.

112 acil servis ambulansları aynı zamanda miting, konser gibi sosyal aktivitelerde de hazır olarak bulunarak olası sağlık problemlerine karşı her zaman hazır olarak bekleyerek ani müdahale ve gerektiğinde hastaneye sevk için hizmet sunarlar. Devlet tarafından sunulan ve özel sağlık hizmeti sunan hastaneler bu hizmeti ücretsiz olarak sunulmakta ve herhangi bir sağlık güvencesi olmayan kişilerde bu hizmetten yararlanabilmektedir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın