Abortus Nedir? Abortus Tipleri Nelerdir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Abortus Nedir?

Abortus, fetüs adı verilen yapının anne rahminin dışarısında yaşama yeteneği kazanmadan rahim içindeki materyallerin bir kısmının ya da tamamının dışarı atılmasına verilen isimdir. Kelime anlamı olarak tıptaki karşılığı “düşük” tür. Tıbbi olarak ölü doğum ile abortus arasında farklar vardır.

Abortus hamilelik sürecinin 20. haftasına kadar olan gebeliğin sonlanması işlemidir.  20. haftadan sonra bu işlem abortus değil ölü doğum adını alır.

Birçok farklı abortus tanımı bulunmaktadır. 1977 senesinde Dünya Sağlık Örgütü şu anda kullandığımız en uygun abortus tanımı getirmiştir. DSÖ’ye göre abortus, bir gebenin gebelik sürecinin 20.haftasını geçmemesi koşuluyla veya fetüs 500 gr ağırlığına ulaşmadan önce ilgili materyallerin en az bir kısmının uterus kavitesi dışına atılması işlemidir.

abortus tipleri
Tıpta abortus tipleri nasıl sınıflandırılır şekilde görüyorsunuz.

Abortus işlemi genellikle anneye bağlı ve embriyoya bağlı faktörlerden olumsuz etkilenmesi durumunun bir sonucudur. Şimdi düşük çeşitlerini veya abortus tiplerini teker teker inceleyelim.

Abortusların Oluş Biçimlerine Göre Sınıflandırılması

Abortuslar oluş biçimine göre 3 farklı şekilde sınıflandırılmaktadır.

Subklinik Abortus

Tıp dilinde belirlenemeyen ya da tespit edilemeyen abortus olarak da geçmektedir. Klinik anlamda varlığının tespit edilemediği ancak biyokimyasal olarak gebeliğin varlığının ispatlandığı durumlarda ortaya çıkan düşük çeşidine verilen isimdir.

Erken Abortus

Bir abortusun erken olarak değerlendirilebilmesi için 12. hamilelik haftasının sonuna kadar gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu tip düşüklerde fetüs uterus dışına 13. hafta başlamadan atılmıştır.

Geç Abortus

Bir abortusun geç abortus olarak değerlendirilebilmesi için 13. gebelik haftasının başından 20. gebelik haftasının sonuna kadar olan süreçte gerçekleşen düşük işlemine verilen addır.

Abortusların Klinik Seyirlerine Göre Sınıflandırılması

Abortuslar klinik açısından 5 farklı şekilde sınıflandırılmaktadır. Şimdi bunları inceleyelim.

Abortus İmminens

Gebelik sürecinin ilk 5 aylık bölümünün içerisinde olunmasına rağmen vajinal bölgeden kanamaların varlığın sürdürerek düşüğe sebebiyet verdirdiği abortus çeşididir. Türkçe’de tam olarak düşük tehdidi olarak geçmektedir. Bu düşük çeşidi aile sağlığı merkezlerinde aile hekimleri tarafından yapılan muayenelerde çok sık karşılaşılabilen bir durumdur. Gebeliklerin ortalama olarak yüzde 25 gibi bir kısmında görülmektedir. Bu nedenle çok tehlikelidir. Daha önce benzer şekilde düşük yapmış gebelerde bir sonraki gebeliklerinde riski biraz daha artmaktadır.

Abortus İnsipiens

Bu abortus türünün Türkçe’de ki tam karşılığı durdurulamaz düşüktür. Gebelik süresince gebede kanama varsa ve şiddetli ağrı da başladıysa düşük işlemi engellenemez hale gelmektedir. İşte durdurulamaz hale geldiğinde rahim ağzı açılmıştır ve abortion işlemi başlamıştır. Bu tip gebeler hemen kadın doğum hekimi tarafından kontrol altında tutulmalıdırlar.

Missed Abortus

Missed abortus fetüsün rahim içerisindeyken ölümünün gerçekleştiği ancak bu durumun gözden kaçırıldığı bir abortus çeşididir. Tam olarak Türkçe karşılığı farkedilmemiş düşüktür. Uterus içerisinde fetüsün olümünün gerçekleşmesi rahim kaslarında kasılma olmamasına neden olur. Kasılmalar olmadığı zaman genellikle geç farkedilirler. Koyu renkli vajinal akıntılar bu abortusun en net belirtilerinden biridir.

Habitüel Abortus

Türkçe olarak tam karşılığı tekrarlayan düşük olarak geçmektedir. Birbirini takip eden iki veya daha fazla sayıda gebeliğin düşük ile sonuçlanması halinde buna habitüel abortus ismi verilir. Bu tip abortusların diğer abortuslardan farklı etyolojik faktörleri bulunmaktadır.

Septik Abortus

Doğal bir abortus işleminin çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlar ile süperpoze olması durumuna verilen isimdir. Bu durum genellikle illegal yollarla düşük yaptırmaya çalışan kişilerin başına gelmektedir. Temel sebeplerinden bir tanesi uygun koşullar olmadan uygun tıbbi ekipmanın yokluğunda düşük işleminin yapılmaya çalışılmasıdır. Bu tip abortuslar çok tehlikelidir ve anne ölümlerine sebebiyet vermektedir.

Abortusların Tamamlanma Şekline Göre Sınıflandırılması

Abortuslar tamamlanma şeklinde göre ikiye ayrılırlar. Haydi şimdi detaylıca bunları inceleyelim.

İnkomplet Abortus

Bu tipteki abortusda anne rahminde yer alan gebelik materyallerinin tamamının değilde sadece bir kısmının rahimden atılabildiği görülmektedir. Tam olarak Türkçe karşılığı tam olmayan düşüktür. Uterusdaki dokuların sadece bir kısmı atıldığı için bu tip hastalar her zaman kadın doğum hekimi kontrolünde olmalıdır. Bu kişilerde içeride kalan materyal tıbbi olarak kürete edilmelidir.

Komplet Abortus

Komplet abortusda inkomplet abortusun aksine gebelik materyallerinin tamamı uygun bir şekilde dışarı atılır. Bu düşük çeşidinin Türkçe karşılığı tam düşüktür. Rahim ağzı açılır bütün materyaller dışarı atılır ve rahim ağzı kapanır. İşlemler bu şekilde gerçekleşir. Bu düşükte gebelere çoğu zaman müdahaleye gerek kalmaz ve takip edilir.

Bu konuyla ilgili olarak aklınıza takılanları merak ettiklerinizi veya sormak istediklerinizi alt taraftaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 20 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 20 Aralık 2020 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın