31 Haftalık Bebek Doğarsa Yaşar mı?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

31 Haftalık Bebek Doğarsa Yaşar mı?

40 haftalık hamilelik süresinden önce gerçekleşen doğumlarda anne adayları da bazı şüphelere sahip olurlar. Erken doğumlarda bebeklerin ölümü geçekleşebileceği gibi başka sorunları da beraberinde getirebilir. 31 haftalık bebek doğarsa yaşam mı sorusu ise 31.haftada doğum yapmış veya bu haftalardayken doğuma alınan annelerin sorduğu bir sorudur. Bu sorunun cevabı kesin değildir. Bebeğin 31.haftada doğması sonrasındakiler bebeğin o anki durumuna göre değişir.

31 haftalik bebek
31 haftalık bebek doğarsa yaşar mı ile ilişkili görsel.

Erken Doğum Nedir?

Gebeliğin 37.haftasından önce gerçekleşen doğumlar erken doğumdur. Rahim ağzı en az iki santim açılma olduğu gibi yirmi dakikada bir üç veya dört ağrının girmesi doğumun başladığını gösteren işaretlerdir. Genel olarak %8 ila 10 arasında doğumlar erken oluşur.

31 Haftalıkken Doğum Gerçekleşirse Bebek Yaşar mı?

31 haftalık bebek doğarsa yaşar mı sorusunun cevabı kesin değildir. 32 hafta ve 37 hafta arasında gerçekleşen doğumlar erken doğumdur. Ancak 32 haftadan önce oluşan doğumlara ise çok erken doğum denir. 31 haftalık bebekler bu nedenle oldukça önemli bir dönemdedir.

Erken doğuma preterm doğumda denmektedir. Verilere göre 30 haftadan sonra doğan bebeklerin %90’nı yaşamlarını sürdürebilmektedir. Bu haftadan sonra gerçekleşen doğumlarda ölüm oranları büyük ölçüde düşmektedir. 31 haftalık bir bebek ise gelişim bakımından birçok açıdan iyi bir formdadır. Ancak akciğer tam olarak gelişmemiş olması dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

31 hatadan sonra doğan bebekler özel olarak tedavi edilerek bütün kontrolleri yapılmaktadır. Belirli süreler gözetim altında tutulmakta ve tedavileri sürekli kontrol edilmektedir. Birçok bebek 31 hafta sonrasında yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam etmektedir. Bu nedenle erken doğum yapacak olan anne adayları bu konuda sakin olmaları ve morallerini yüksek tutmaları çok önemlidir.

31 Haftalık Doğan Bebeğin Bakımı

Erken doğum ile dünyaya gelen bebeklerin bakımları uzun süre dikkatli bir şekilde sürdürülmelidir. Hastaneler ilk doğum sonrasında gerekli bakımları gerçekleştirmektedir. Ancak daha sonrasında belirli aralıklarla kontroller yapılması çok önemlidir. Erken doğan bebeklerin kontrol rutinleri normal doğumlara göre daha fazla olmaktadır. Ayrıca anne ve babaya da gerekli eğitimler verilerek bebeğin sağlıklı bir birey olması için nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgiler aktarılıyor.

Erken Doğum Nedenleri

Erken doğumu tetikleyen birçok faktör vardır. Daha önceki doğumun erken olması en etkili faktörler arasındadır. Bebeğin anbiyo sıvısında görülen azalma da erken doğum nedenleri arasında görülmektedir. Bebek için çok önemli olan amniyon sıvısının azalması suni sancı ile doğumun gerçekleştirilmesine neden olabilir. Aynı şekilde amniyon sıvısının çok olması da nedenler arasındadır.

Diğer nedenler arasında rahim ağzı yetmezliği, ameliyat, travma, rahmin aşırı  gerilmesi gibi nedenler erken doğumu tetiklemektedir. Burada önemli olan doktor kontrolünde kararların verilerek doğumun gerçekleştirilmesidir. 31 haftadan sonra doğumlarda bebeklerin çoğunluğunun yaşaması ise anne ve baba adayları için önemli bir bilgidir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın