Triyaj Renkleri Ne Anlama Gelir? Neye Göre Belirlenir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Triyajda kullanılan renk kodları hastaların aciliyet durumlarını belirlemek maksadıyla kullanılan standart bir sistemdir. Bu kodlama tıbbi personelin hastaları hızlı ve etkili bir şekilde değerlendirmesini sağlar. Bu yazımda tüm renk kodlarını ele alacağım.

Triyaj Renkleri Nedir?

Triyaj renk kodları, hastaların acil durum önceliğini belirlemek için bir standart sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir. Bu renk kodlaması hastaların aciliyet düzeylerini hızlı ve etkili bir şekilde değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

Triyaj Renkleri Ne Anlama Gelir? Neye Göre Belirlenir?

Yaygın olarak kullanılan triyaj renkleri şu şekildedir:

Kırmızı: Hasta acil müdahale gerektiren kritik bir durumdadır. Hemen tıbbi müdahale yapılmalıdır.

Turuncu: Acil durum var ancak kritik değil. Hasta diğer acil durumdaki hastalara göre biraz daha bekleyebilir.

Sarı: Aciliyet düzeyi orta düzeyde olan durumlar için kullanılır.

Yeşil: Acil bir durumu olmayan hastalar bu kategoriye dahil edilir.

Mavi: Hasta acil bir durumu olmayan ve bekleyebilecek durumdadır.

Siyah Renk Kodu

Genellikle afet zamanlarında kulanılan triyaj renk kodlaması üyesidir. Ölmüş ya da ölü olarak kabul edilen hastalar bu kategoriye girerler. Hastalar tıbben ölmemiş olsa bile hekimin kararı neticesinde bu kategoriye alınabilirler. Siyah renk kodu verilen hastalar sağlık hizmeti verilmez.

Kırmızı Renk Kodu

Bu gruptaki hastalar en öncelikli olarak hizmet almalıdır. Ayrıca en hızlı taşınması gereken hastalarda bu triyaj koduyla alınabilirler. Özetle acil renk kodudur.

Sarı Renk Kodu

Durumu acil olmasına rağmen kırmızı renk kodu ile gelen hastalara oranla daha az acil olan hastalara verilen koddur. Yeşil ve kırmızı renk kodlarıyla tanımlanan hastaların ara formu gibi kabul edilebilir.

Yeşil Renk Kodu

Bu gruptaki hastalar genellikle bilinci açık koopere ve oryante olan hastalardır. Hafif yaralı, bekleyebilecek hastalar bu renk kodu ile tanımlanırlar.

Bu tipteki hastalar acil bir durumu olmayan ve bekleyebilecek durumdadırlar. Triyaj sırasında genellikle en düşük öncelikle değerlendirilmektedirler.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 8 Ekim 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 27 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın